kiipeily harrastuksena

Minä harrastan kiipeilyä. Se on hauska harrastus. Kiivettäviä reittejä on paljon ja niitä on eri tasoisia.

Kiipeily ei ole kovin kalis jos miettii monia muita sen kaltaisia. Kiipeilemässä voi käydä jossain kerhossa. Kerho jossa minä käyn maksaa 10e kuukaudelta. Minä harrastin ratsastusta, joka maksoi 10e viikolta. Sekin oli halpaa, sillä ratsastus tunnit ovat usein 20e arvoisia. Sitten on kiipeily keskuksia. Sinne pääsee parin euron maksulla.

Olen käynyt kahdessa tai kolmessa sellaisessa paikassa. Nekin olivat vain boulderointipaikkoja. Boulderoinnissa ei kiivetä korkealle vaan mennään seinällä sivuttain tai muita vaativampia juttuja. Normaalissa kiipeilyssä kiivetään korkealle ylös.

Kiipeilyssä käytetään kenkiä, jotka puristavat varpaita. Kengän koko ei alussa ole kovin merkittävä, mutta mitä vaikeampi reitti sitä tärkeämpi on kengän oikea koko. Kiipeilyssä on valjaat, joita ei käytetä boulteroinnissa. Köysi kiinnitetään valjaisiin tupla kasilla. Varmistajalle, eli sille joka on köyden toisessa päässä ja estää tippumisen, on sulkkari ja varmistus laite.

Kiipeilyssä on kilpailuja, jotka ovat eri tasoisia. Itse en kilpaile vielä.

Suosittelee Iltski